Skal køkkenudstyret købes på afbetaling? Hvad er mulighederne, og hvornår skal du spare op i stedet?

Drømmer du om nyt og lækkert køkkenudstyr? Eller er ovnen gået i stykker, og du står akut og mangler en ny? Vi lever i en tid, hvor rigtig mange ting købes på afbetaling. Måske endda så meget, at man ikke tænker over, hvornår det er fornuftigt, og hvornår det er bedre at vente.

Leder du efter gode grunde til at købe eller ikke at købe noget køkkenudstyr på afbetaling? Så læs med videre her, og få gode råd til, hvornår du bør holde igen, og hvornår det kan være fornuftigt at tage et forbrugslån.

Er et forbrugslån fornuftigt?

Lad os starte med at se nærmere på, hvorfor du overvejer at optage et lån. Er der opstået et akut behov, eller er det din shoppe-trang, der klør?

Nogle mennesker er 100 % imod forbrugslån, online lån, kviklån, og hvad de ellers kaldes. Det er alle lån, der tages til forbrug. Modstanden er formentligt et levn fra en anden tid, hvor der var ekstremt høje renter på forbrugslån. Det er der heldigvis ikke mere, men derfor bør man stadig overveje, om fordelene ved at tage et lån opvejer ulemperne.

Står du og mangler en ovn eller et køleskab, kan det være rigtig god grund til at tage et lån, hvis ikke opsparingen tillader en så stor investering, når uheldet er ude. Nogle hvidevarer kan anses for at være nødvendige for at opretholde en acceptabel levestandard.
Det kan måske også være, at du har pengene til at købe et nyt køleskab, men lige mangler et par tusinde for at få den helt rigtige model. Her må du overveje med dig selv, om du mener, at køleskabet er prisen plus renterne værd.

Er du faldet over en reklame på nettet over en smart hvidløgspresser, en sous vide, bagemaskine eller andet lækkert køkkenudstyr, som du egentlig ikke har brug for? Så er det måske her, du bør overveje, om det kan vente til, at du har pengene på kontoen, eller om det virkelig er et must-have nu og her.

Et lån skal også betales tilbage

Uanset din årsag til at tage et lån, skal du være opmærksom på, at lånet skal betales tilbage. Det kan være fristende at gå shop-amok, når pengene er til rådighed, men tag et kig på din økonomi, inden du optager et hvilket som helst lån.

Når der er tale om forbrugslån til køkkenudstyr og andre fornøjeligheder, er der ofte tale om en kort tilbagebetalingstid. Det betyder med andre ord, at du skal være i stand til at betale lånet tilbage igen inden for én enkelt eller få måneder. Tilbagebetalingstiden afhænger naturligvis af lånebetingelserne for det enkelte lån. Disse varierer fra låneudbyder til låneudbyder.

Rent økonomisk set kan det naturligvis bedst betale sig at spare op til forbrugsgoder frem for at optage lån. Nogle af de helt små lån tilbydes uden renter. Her vil der ikke være omkostninger forbundet med at låne penge, men du binder dig stadig op på at betale beløbet tilbage indenfor kort tid.
Hvis ikke det betales tilbage rettidigt, løber der ofte renter på, og lånet koster dig alligevel penge. Desuden skubber du betalingen i stedet for at få den ud af verden, mens du køber dit nye smarte køkkenudstyr.

En ulempe ved at tage et rentefrit lån til forbrug er, at du kan risikere, at din økonomiske situation ændrer sig. Måske kan du ikke betale lånet tilbage måneden efter, hvorefter der løber relativt høje renter på.
Det kan også ske, at der opstår noget akut, som sluger hele din opsparing samt de penge, som du havde tiltænkt at bruge på at indfri lånet. Havde du i stedet sparet op, inden du købte nyt køkkengrej, ville du derimod ikke risikere at stå i sådan en situation.

Det betyder termerne, når det gælder lån

Når du tager et forbrugslån, er det vigtigt, at du læser alle lånebetingelserne nøje igennem – også selvom det er dødkedeligt. Der findes rigtig mange låneudbydere derude, da online lån er blevet mere normalt og populært. Det betyder dermed også, at de er mange, der konkurrerer om kunderne. Desto mere konkurrence der er på et område, desto længere presses priserne ned. 

Da der er stor forskel på de forskellige låneudbydere, kan det godt betale sig at bruge lidt ekstra tid på at undersøge markedet. Her kan det være en god idé at finde flere lån, der alle opfylder dine behov og sammenligne dem. Her bør du blandt andet se på:

  • Løbetiden
  • Lånebeløbet
  • ÅOP
  • Øvrige betingelser

Nogle af disse termer giver lidt sig selv, hvorimod andre udtryk måske lyder fremmede for dig. Lad os se nærmere på, hvad de enkelte udtryk dækker over.
Disse termer vil du altid møde, når du ansøger om et online lån. Ofte står de listet, hvilket gør det nemme at danne overblik over mulighederne og bruge infoen til sammenligning med andre lån.

Løbetiden

Løbetiden dækker over den tid, du har til at betale lånet tilbage. Det har derfor også betydning for, hvor meget du skal betale tilbage i måneden.

De små forbrugslån har ofte en kort løbetid, hvilket svarer til én eller få måneder. Forbrugslån findes dog i alle størrelser. Jo større lånet er, jo længere er løbetiden oftest. Det er derfor en god ide at kende til begrebet, når du sammenligner forskellige låneudbyderes tilbud.

Lånebeløbet

Lånebeløbet eller hovedstolen er det samlede beløb, som du låner. Det er det beløb, du får til rådighed, og det er det beløb, der løber renter på.

Når du ansøger om lån, er det meget normalt, at du kun kan godkendes til et begrænset beløb første gang. Det skyldes, at låneudbyder vil se, om du betaler tilbage rettidigt, inden de låner dig flere penge.

ÅOP

ÅOP står for de samlede årlige omkostninger i procent. Nogle lån har lavere renteomkostninger end andre, men så har de til gengæld andre omkostninger, der også tæller med i de samlede omkostninger. Ser du udelukkende på renteomkostningerne, kan du derfor risikere at snyde dig selv til flere omkostninger.

Sørg derfor altid for at se på ÅOP og ikke renteomkostningerne alene, når du sammenligner forskellige lån.

Øvrige betingelser

Der kan desuden være tale om særlige betingelser ved lån, der også kan have en økonomisk konsekvens. Det kan f.eks. dreje sig om ekstra omkostninger, hvis lånet ikke tilbagebetales rettidigt.

Sørg derfor altid for at læse alt grundigt igennem, inden du accepterer et lån. Kun på den måde kender du dine rettigheder og forpligtelser.

Skal du købe nyt køkkenudstyr på afbetaling?

Det er naturligvis kun dig, der kan afgøre, om du finder det fornuftigt at optage et lån for at købe nyt køkkenudstyr. Vores råd til dig vil dog være at opveje, om du har et akut behov lige nu og her, som kan retfærdiggøre de ekstra omkostninger, der kommer ved at låne penge til køb af køkkenudstyr.

Menu
Top